2. dr.sc. Anita Rončević

Zovem se Anita Rončević. Živim i radim u Rijeci, gdje sam rođena i školovana. Diplomirana sam učiteljica razredne nastave, profesorica likovne kulture, profesorica glazbene kulture (Pula), diplomirana organizatorica kulturnih djelatnosti, magistrica društvenih znanosti, polje pedagogije te doktorica znanosti iz istog područja i polja (Ljubljana).  Radno iskustvo stjecala sam kao učiteljica u osnovnoj školi. Radim na  Učiteljskom fakultetu u Rijeci.

Autorica sam oko 30 (stručnih i znanstvenih) radova, jedne znanstvene monografije, koautorica dvije knjige i glazbene slikovnice. Dobitnica sam nekoliko državnih nagrada i priznanja. Nastupala sam kao solistica u zborovima i orkestrima u našoj domovini i inozemstvu (Italija, Francuska, Španjolska, Njemačka, Poljska i Mađarska, Japan, SAD, Chile). Povremeno koncertiram u Hrvatskoj, sviram nekoliko glazbala i sudjelujem na likovnim izložbama. Vodila sam mušku klapu Levant te smo, kao debitanti, osvojili 1. nagradu na natjecanju u Omišu (1991./1992.). Dulji niz godina sudjelovala sam u manifestaciji Novigradsko proljeće, Školi stvaralaštva gdje sam bila članica Stručnog tima i radila s darovitim učenicima Republike Hrvatske. Majka sam dviju kćeri.

Osim formalnog, stjecala sam diplome i certifikate u području neformalnog (nutricionist, proizvođač i prerađivač ljekovitog i aromatičnog bilja…) i informalnog obrazovanja u raznim područjima ljudskih djelatnosti.

Slobodno vrijeme ispunjeno mi je raznim aktivnostima; ostvarujem izgradnju Marijinog vrta („Mary garden“) na području Učke, u kojem osim vrtlarenja, okupljam kreativne ljudske potencijale raznih područja; razne umjetničke, kulturne i sportske aktivnosti. Uključena sam u rad  svoje Župe, polazim Ignacijeve duhovne vježbe i Školu molitve Kristofori.

Želim dati doprinos u  formiranju civilnog društva po mjeri građana i stvarati bolju budućnost generacijama koje dolaze poslije nas. Od izuzetnog je značaja suzbijati kriminal, mobbing i korupciju, naročito pravednim, učinkovitim i moralnim pravnim sustavom. Treba davati mogućnosti poslovne afirmacije odgovornim i produktivnim osobama koje stvaraju pozitivna okruženja i doprinose radnoj učinkovitosti u svim ljudskim djelatnostima. Prioritetno treba omogućiti SVIM obiteljima dostojanstvo egzistencije i smisao življenja. Od izuzetnog je značaja dati doprinos u poboljšanju kvalitete odgojno-obrazovnog sustava u Hrvatskoj (od vrtića do visokoškolskih ustanova),  identifikaciji i promidžbi darovitih, talentiranih i intelektualnih potencijala kako bi ostali u svojoj domovini, kao i  redefiniranju društvenih vrijednosti.