Krešimir Planinić: Nitko osim nas samih neće stvoriti domovinu koju želimo i o kojoj sanjamo

“Nitko osim nas samih neće stvoriti domovinu koju želimo i o kojoj sanjamo. Primjer Domovinskog rata nam to pokazuje, a vrijeme je uvijek danas i sad za mirnodopsku borbu za Hrvatsku”, istaknuo je Krešimir Planinić, nositelj liste U ime obitelji – Projekt domovina za 6. izbornu jedinicu.

Rođen u Zagrebu i radi kao odvjetnik u vlastitom odvjetničkom društvu.

“Taj istovrsni poduzetnički posao u privatnom sektoru obavljam preko 20 godina, a trenutačno sa sedam zaposlenih. Oženjen preko 22 godine i imamo prekrasnu brucošicu prava”, naglasio je Planinić.

Planinić je suosnivač/član više udruga: U ime obitelji, Marijini obroci Hrvatska i Grozd, te suradnik Alliance defending freedom (ADF). Bio je uključen kao voditelj ili član više društveno korisnih pravnih akcija do sada – od ukidanja zdravstvenog odgoja na Ustavnom sudu, referenduma o braku i promjeni izbornog sustava, pa do suspenzije posljednjeg Obiteljskog zakona.

Zašto ste se uključili u politiku?

Djelujem na neki način kao proaktivan građanin u gotovo svim društvenim segmentima koja dotiču čovjeka. Tako dođete i do tzv. političke aktivnosti koja nas predugo uništava isključivo interesnim stilom vladanja. Ako misliš da možeš bolje i više od onoga što se nudi, djeluj i pokaži. Tako sam došao do U ime obitelji – projekt Domovina!

Narod: Koji su danas najveći problemi hrvatskog društva?

Nepostojanje javnog morala u društvu, pa tako ni u gospodarstvu, obitelji, radu, pravosuđu… Iz tog nedostatka pravde i poštenja u Hrvatskoj nastaju i šire se svi ostali problemi.

Što želite promijeniti? Gdje vidite da vi možete doprinijeti?

Najviše sebe želim promijeniti, da budem bolji, a onda će i u mojm okruženju cvijeće rasti. Ne mislim da je moj doprinos bitan na nekom određenom području, već je važnije uključivanje čim većeg broja ljudi dobre volje u aktivnosti U ime obitelji koja do kosti promiče dobro.

Narod: Zašto mislite da je pitanje obitelji važno političko pitanje?

Bez zdrave obitelji nema zdravog društva, grada, zajednice, susjedstva, politike itd.

Kako vidite Hrvatsku kakva bi trebala biti?

Plava i zelena, crvena i bijela, radosna, kršćanska, sanjarska i puna nade.

Čime se bavite u slobodno vrijeme? Čime ste se bavili u mladosti?

Jedine slobodne aktivnosti koje imam, a da nisu povezani s vjerom, obitelji, prijateljima i poslom jest sport i knjiga. Moja majka kaže da sam u mladosti uglavnom spavao ili igrao košarku.

Kada i zašto se počeo baviti građanskim aktivizmom? Što vam je bio poticaj?

Ako se bavite zauzimanjem i provedbom i malih stvari na bolje u svojem životu i okolini, vi ste građanski aktivni. E sad, nekad je uočeno kamerama, a nekad nije niti ima potrebe za pronošenjem tog osobnog angažmana u javnosti. Mislim da je početak javnog zastupanja vrijednosti za koje se zalažem bio kad je negdašnji ministar Jovanović pokušao ispred svoje Kukuriku koalicije odgajati našu djecu nametanjem svojeg svjetonazora kroz škole. Da će naša djeca učiti kako mogu odlučiti jesu li muško ili žensko! Svašta!

Što biste poručili – zašto je važno baviti se građanskim aktivizmom?

Nitko osim nas samih neće stvoriti domovinu koju želimo i o kojoj sanjamo. Primjer Domovinskog rata nam to pokazuje, a vrijeme je uvijek danas i sad za mirnodopsku borbu za Hrvatsku.