Krešimir Planinić: Projekt Domovina izaći će na lokalne izbore s poštenim i sposobnim ljudima

Udruga U ime obitelji samo 2 mjeseca prije parlamentarnih izbora osnovala je političku stranku, jer je SDP-ov premijer mijenjanjem zakona u izbornoj godini spriječio da neovisne liste građana izlaze na izbore u svim izbornim jedincama pod istim imenom. Na izborima je stranka dobila više od 24,000 glasova hrvatskih birača. Nedavno su pokrenuli akciju za neradnu nedjelju, a o toj i drugim temama razgovarali smo s predsjednikom Projekta Domovina, odvjetnikom Krešimirom Planinićem.

Možete nam uvodno reći o političkom projektu U ime obitelji koji je započeo krajem prošle godine?

Nedavno smo imali Skupštinu Projekta Domovina koji predstavlja društvenu aktivnost ljudi dobre volje i na tom nepopularnom političkom polju. Na samoj Skupštini smo jasno razdvojili djelovanje U ime obitelji i Projekta Domovina. Tako sad i u nazivu – U ime obitelji, kao udruga, će se i nadalje zalagati za iste vrijednosti u civilnom dijelu društva, dok će Projekt Domovina biti više društveno – politički usmjerena. Na prošlim parlamentarnim izborima smo se tek koji mjesec prije izbora formirali, a dobili 24.000 glasova, što je više od npr. bilo kojeg koalicijskog partnera HDZ-a, osim HSS-a. Oni su dobili samo 12 000 više glasova od nas. Sad smo krenuli s temeljitim pripremama za lokalne izbore koji će biti naredne godine, pa imamo vremena za drugačiji pristup i okrupnjavanje.

Primijetili smo da je ovih dana krenula akcija Projekta Domovina za neradnu nedjelju. Kako ste se odlučili za temu neradne nedjelje? Je li ovaj vaš angažman povezan sa brigom za prava žena – jer najveći dio zaposlenih u trgovini su upravo žene?

Ove godine 1. svibanj pao je u nedjelju – dan za odmor, obitelj i kada većina vjernika u Hrvatskoj odlazi u crkvu, tako da je bilo pogodno podsjetiti da bi ta nedjelja trebala biti neradna za većinu građana u našoj zemlji. Trenutačno zakonska regulativa nije dobra jer omogućava da radnica mora raditi nedjeljom ako joj poslodavac tako naloži. Pri tom ako joj poslodavac za tu radnu nedjelju plati samo 1 kunu više, prema zakonu, to se smatra „povećanom naknadom za radnu nedjelju“ Projekt Domovina se zalaže i za neradnu nedjelju, uz određene iznimke, i tako slijedi zasade europske kulture i tradicije. Ma bolje reći hrvatske, nego europske.

Zar u drugim europskim zemljama nije rad nedjeljom još slobodnje reguliran?

Upravo suprotno. Od Engleske, Austrije, Njemačke, Mađarske itd. imamo primjere zabrane rada nedjeljom za djelatnosti npr. trgovine. U Njemačkoj je na saveznoj razini zabranjen rad nedjeljom,a Austrija dopušta trgovinama da rade 72 sata tjedno, dok radnicima plaćaju povišeno za 50% ako rade iza 13 sati subotom. Obveznim točno određenim povišenjem plaće se, dakle, također može destimulirati poslodavce da upućuje svoje zaposlene na rad nedjeljom, a dopustiti malim poduzetnicima (npr. do 200 m2) da rade ako žele.

Njemački i austrijski trgovački lanci koji ne rade nedjeljom u Njemačkoj i Austriji, rade nedjeljom u Hrvatskoj. Kako to tumačite?

Te pobrojane države su znale zaštiti svoje radnike, a nije njihov nacionalni interes hrvatska zaposlena majka, dok nama jest. Kad se i Vama dopusti da možete poći ishoditi npr. građevinsku dozvolu nedjeljom, tada ćete moguće i otići riješiti u nedjelju takve praktične stvari. Zar ne? Tako i strani trgovački lanci rade nedjeljom jer smo im mi to dopustili, a u svojim matičnim zemljama ne rade.

Spomenuli ste da slobodna nedjelja ima uporište u Ustavu Republike Hrvatske?

Nedjelja nije spomenuta u Ustavu, no jest da svaki zaposleni ima neodrecivo pravo na tjedni odmor. Prethodno sam već obrazložio zašto bi taj tjedni odmor trebao biti nedjeljom i tako definiran u zakonu.

Jeste li planirali predložiti promjenu Zakona o radu u dijelu u kojem je reguliran rad nedjeljom?

Dakako, konkretno ćemo djelovati. Upravo smo u postupku izrade izmjena Zakona o radu vezano za rad nedjeljom, pa ćemo ga vrlo brzo uputiti prema saborskim zastupnicima.

Aktualno je također i Vaše traženje zabrane rada portala Index povodom neumjesnog teksta o našem svecu Leopoldu Mandiću?

To su vam sve napadi na dostajanstvo čovjeka i nemaju samo poveznicu s vjernicima, nego je osnovno je li želite javni prostor pročistiti od nevaljanih sudionika ili ne. Isto tako, kad poduzetnik ne plaća plaću radniku ili izbjegava platiti ono što je naručio i dobio, treba ga ukloniti iz poduzetništva, odvjetnika, dimnjačara, prodavača, pa tako i novinara i izdavača. Nije presudno koja je profesija! U ovom slučaju imate ljude koji vjernike nazivaju bolesnicima i ako pustite da to bude način izražavanja, tada vam se ekstremizam razvija, raste i u drugim društvenim sferama života u Hrvatskoj. Poruka nekih, pa čak tako i službeno napisano uvijeno na papiru, da bi sloboda govora mogla podrazumijevati uvrede i mržnju otužna je i neprihvatljiva. Zato se zalažemo za dostojanstvo i pristojnost prema svakom čovjeku, a nepoćudne štetne oblike djelovanja u bilo kojem segmentu društva treba identificirati i kažnjavati. Tako pozivam sve one vjernike koji se smatraju oštećenicima napisima Indeksa u konkretnom slučaju i voljni su svjedočiti u tom postupku, da nam se jave na mail press@projektdomovina.hr sa svojim podacima.

Koje su vam daljnje aktivnosti u Projektu Domovina?

Mislim da su najznačajnije pripreme za lokalne izbore naredne godine, a dodatno očekujemo mnoštvo tema u nadolazećim danima o kojima će Projekt Domovina zauzimati jasne pozicije i vrijednosno nećemo uzmicati pred nuđenjima loših kompromisa. Primjerice, prošli vikend je bio prvi nacionalni Hod za život i raduje me da sam u tome sudjelovao, što znači da kod tog pitanja nećemo odstupati od zalaganje za zaštitu života od začeća pa do prirodne smrti.

Izvor: narod.hr