Krešimir Planinić: Projekt Domovina je za nastavak rada vlade Tihomira Oreškovića

Narod.hr razgovarao je s Krešimirom Planinićem, predsjednikom stranke Projekt Domovina o aktualnoj političkoj situaciji.

Narod.hr: Kako gledate na trenutačnu političku situaciju oko opoziva premijera Oreškovića i pokušaj stvaranja HDZ-ove Vlade bez koalicijskog partnera Mosta?

Krešimir Planinić: Gospodin Orešković je osoba koja je donijela dašak nade u naš javni prostor i do sada je pokazao kako neovisna i sposobna osoba treba djelovati u politici. Usto, njegova dostojanstvena komunikacija prema oponentima jasno daje ispravan smjer i za sve pobrojano Projekt Domovina premijeru daje punu podršku. Tako mislimo da je velika greška u ovakvoj situaciji rušenje g. Oreškovića. HDZ, s druge strane, vuče sve poteze kako bi još više snizio i onako narušen kredibilitet stranke.

Narod.hr: Mislite da HDZ neće skupiti većinu u Saboru bez Mosta kako najavljuju?

Krešimir Planinić: Pravo je pitanje što želite postići izigravanjem svojeg dosadašnjeg političkog partnera Mosta i skupljanjem manjinaca i drugih zastupnika za koje ne znate što imaju zajedničko? Vidimo samo sve veći gubitak identiteta HDZ-a i nepostojanost u političkom djelovanju te nemogućnost koalicijskog dogovora duljeg od medenog mjeseca. Kretanje u dogovore iz pozicije „najveće i najjače stranke s najviše članova“ više ne prolazi, nego taj zatvoren „japaja“ pristup donosi samo štetu.

Narod.hr: Onda djeluje da su novi parlamentarni izbori logičan ishod?

Krešimir Planinić: Novi izbori donose zasigurno novu nestabilnost u ovakvim okolnostima. To nije nacionalni interes, a razvidno je da se za nove izbore zalažu samo oni kojima politički interes govori da bi sada mogli bolje proći (SDP, HNS, i dr.). Dakako, i za Projekt Domovina, koji je oformljen nepuna dva mjeseca prije prošlih parlamentarnih izbora, bilo bi strateški lakše sada sudjelovati na izborima, ali naš stav je da trenutačno novi parlamentarni izbori nisu dobro rješenje.