Krešimir Planinić: Vrijeme je da utvrdimo točke nacionalnih interesa i definiramo budućnost Hrvatske


U četvrtak navečer održala se tribina pod nazivom “25 godina od utemeljenja Republike Hrvatske – ostvarenje sna ili slučajna država?”, u zagrebačkoj knjižnici Bogdan Ogrizović.

Gosti tribine su bili predsjednik stranke Projekt Domovina, odvjetnik Krešimir Planinić, aktivistica za ženska prava Rada Borić, politolog i esejist Jure Vujić, te pisac i kolumnist Edo Popović.

Planinić je uvodno obraćanje započeo u pozitivnom kontekstu, rekavši da je sretan što je “na ovoj zemlji posijan” i da država koja je nastala prije 25 godina nije “nastala na totalitarizmu”, te da nema potrebe za usporedbom, kao što neki čine, već je izgrađena tijekom Domovinskog rata, pa se stoga treba zahvaliti braniteljima i drugima koji su dali žrtvu da bi se Hrvatska obranila i postala demokratska država.

Planinić se, kao i drugi gosti, dotaknuo problema s kojima se suvremena Hrvatska danas susreće, no istaknuo je da su svi ti problemi rješivi, te ništa nije nepovratno: od problema medija, birokracije, stranačkog vodstva i prijeko potrebne promjene izbornog sustava.

Planinić je za cijelo vrijeme trajanja tribine zadržao dostojanstvenu komunikaciju unatoč različitim svjetonazorima što smatra i inače nužnim u komunikaciji u demokratskom društvu. Normalno je da imamo različita mišljenja, to nije sporno, izjavio je i dodao da moramo ipak utvrditi što su nacionalni interesi i koje su to točke, kako bi se prema njima ravnali i definirali Hrvatsku budućnosti.

“Recimo da želimo Hrvatsku s pet milijuna stanovnika, Hrvatsku koja će imati dobro vodstvo i dobre predstavnike… i to je dobar početak dogovora”, zaključio je Planinić.

Izvor: narod.hr

Aktualnosti

04/08
2017

ŽELIMO VAM SRETAN DAN DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI!


15/04
2017

Krešimir Planinić: Lex Agrokor ima sistemski značaj i sistemsku grešku

Uzbibalo se gospodarstvo, politika, pravo, ekonomija, filozofija itd. na slučaju Agrokor. S pravom! Mnoštvo je društvenih poruka koje možemo iščitavati, a nitko više i ne sumnja u sistemski značaj događaja puno šireg od obitelji Todorić i njihove poduge obimne poslovne aktivnosti. Jasno je da naša bora zabrinutosti nije maknuta donošenjem Lex Agrogor, jer 15 mjeseci, […]


26/03
2017

Novi izborni zakon

U sklopu konferencije ”Hrvatska kakvu trebamo” održana je i panel-rasprava o političkom sustavu u Hrvatskoj, na kojoj su se neki sudionici izjasnili za promjene izbornog sustava, pa i promjenu broja izbornih jedinica, prenosi Večernji list. Krešimir Planinić je naglasio kako su odstupanja puno veća od 5 posto, od izbora do izbora, iako su svi svjesni […]