Milijunske iznose Ministarstvo kulture ponovno dodijelilo ‘svojima’

Mnogi događaji vezani uz prošlogodišnji natječaj Ministarstva kulture za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima, iako su se odvijali pred očima javnosti, uspjeli su na kraju ipak proći ispod “radara”. Prisjetimo li se prošlogodišnjeg natječaja, odmah u sjećanje dolazi slučaj izmišljenog portala “Zlatne godine” koji je, unatoč improviziranoj i namjerno neozbiljnoj prijavi, u postupku procjene uspio dobiti višu ocjenu od mnogih stvarnih i kvalitetnih portala, poput portal Narod.hr-a. Nadalje, za vrijeme prošlogodišnjeg natječaja, članica Stručnoga povjerenstva za neprofitne medije, gospođa Nina Ožegović, bila je aktivna autorica na kasnije visoko ocijenjenom i nagrađenom portalu Forum.tm, što bi u zdravim uvjetima trebala biti dovoljna osnova za sukob interesa. Znakovito je bilo i tadašnje obrazloženje Stručnoga povjerenstva zbog niske ocjene portala Narod.hr, koje je kao razlog navelo “‘referendum o braku’ kao ‘ostavštinu’ udruge U ime obitelji i ‘praksu diskriminacije marginaliziranih društvenih skupina u Republici Hrvatskoj'”. No za razliku od referenduma o braku i svih ostalih aktivnosti udruge U ime obitelji koje nisu bile niti jesu diskriminatorne prema ikomu, odluka Stručnog povjerenstva vođena poštivanjem dobre, stare podjele “naši – vaši”, bez sumnje je bila diskriminatorna. Izjava tadašnjeg člana Stručnog povjerenstva za neprofitne medije i tadašnjeg predsjednika Hrvatskoga novinarskog društva, gospodina Zdenka Duke, kako će “uskoro ‘vaši’ doći na vlast i onda ćete vi dobiti novac”, mnogo govori o tome kako se ti natječaji provode.

Ministarstvo kulture u protekle tri godine dodijelilo je između 8 i 8,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava različitim novinskim i drugim portalima. Primjetno je da se barem posljednje tri godine na popisu dobitnika bespovratnih sredstava ponavljaju mnoga ista imena – velikim brojem izričito lijevo-liberalno orijentirani portali. Tako su, primjerice, portali VoxFeminae.net, Crol.hr te Libela.org, koji promiču rodnu ideologiju, u posljednje tri godine zajedno “pobrali” oko 1,100,000 kuna poreznih obveznika. Svakome je jasno da se promoviranjem jednoličnosti ne pridonosi pluralizmu, a upravo je tobožnji pluralizam iz godine u godinu ideja-vodilja problematičnog natječaja Ministarstva.

Što se tiče kriterija za dodjelu sredstava, s jedne strane kriteriji koje načelno definira ministarstvo kulture (između ostalih to su: doprinos pluralizmu, različitost pristupa u prikazu pojedine teme, doprinos afirmaciji građanskih, političkih i socijalnih ljudskih prava, informativna širina komunikacije…) u cijelom procesu igraju sporednu ulogu, jer prosudbom rukuje Stručno povjerenstvo. S druge strane, dva bitna ali nepostojeća kriterija kojima se Stručno povjerenstvo ne vodi jesu: interes cjelokupnog građanstva (također poznati kao porezni obveznici) te relevantnost samog medija. Što se tiče potonjeg, lako je utvrditi kako mnogi od nagrađivanih portala redovito ne uspijevaju biti relevantni čak niti u svojim područjima, a to bi, u zdravim uvjetima, trebalo biti dovoljno da im se zaniječe važnost i na društvenom i državnom planu. Ipak, milijunski iznosi redovito sjedaju na njihove račune, i čini se da će tako i ostati sve dok su, prema riječima gospodina Duke, na vlasti “njihovi”.