Mit o rasipanju glasova

Jedan od najčešćih mitova koji kruži pred svake parlamentarne izbore jest onaj o tzv. rasipanju glasova i strahu da će se zbog njega na vlasti održati Kukuriku koalicija. Ovdje ćemo se u par kratkih točaka osvrnuti na taj mit:

1) U ime obitelji se založila za promjenu nepravednog izbornog sustava, i prikupila 380 000 potpisa kako bi se sustav promijenio. Međutim, vodeće stranke, SDP i HDZ, bile su protiv toga prijedloga kako bi i dalje mogle koristiti loš izborni sustav za vlastiti probitak i pozivati se na “rasipanje glasova”.

2) Prema D’Hondtovoj izbornoj metodi, koja se kod nas primjenjuje, glasovi svih stranaka koje ne prelaze izborni prag većinski se pridružuju stranci koja je dobila najviše glasova u pojedinoj izbornoj jedinici. S obzirom na to da Domoljubna koalicija najavljuje pobjedu u svim izbornim jedinicama osim u osmoj, glasovi stranaka koje ne prijeđu prag pomoći će svrgavanju Kukuriku koalicije s vlasti.

3) Pogledamo li rezultate proteklih predsjedničkih izbora, vidjet ćemo da je u drugome krugu, u odnosu na prvi krug, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ostvarila čak 67,5% glasova više. Odnosno, oko 450 000 birača dalo je glas kandidatu opozicije tek u drugome krugu, tj. tek onda kad su bili prisiljeni birati između Kolinde Grabar Kitarović i kandidata Kukuriku koalicije. To nisu glasači HDZa, inače bi glas dali već u prvome krugu.

4) Mnogi birači ne bi niti izašli na izbore kada bi opcija bila samo HDZ ili SDP, stoga svojim izlaskom i glasom za U ime obitelji pomažete da dođe do smjene vlasti.

Ukratko, postoji ogroman broj birača koji žele drugu opoziciju vladajućima, i nemaju razloga strahovati da će njihovi glasovi „propasti“.

Ovo je prilika glasati ZA kandidate s čijim se stavovima slažete i za koje vjerujete da će vas najbolje predstavljati sljedeće četiri godine.

Usudite se glasati ZA, a ne PROTIV.  Bez Vaše odluke da mijenjate način biranja svojih predstavnika ne može doći do stvarnih promjena u Hrvatskoj.