Od prihoda lokalne samouprave trebali bi profitirati stanovnici, a ne brojni službenici

Nakon što su se pojavile zasad nepotvrđene informacije da Vlada Tihomira Oreškovića razmatra izmjene Zakona u plaćama u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, čime bi se smanjile plaće mnogih od 30.000 službenika i namještenika u županijama, gradovima i općinama, mnogi od njih su počeli gubiti san.

Naime, navodno je cilj Vlade konačno zaustavljanje neprekidnih zapošljavanja u lokalnoj samoupravi, s tim da se planira promijeniti i zakon iz 2010. godine prema kojemu su sredstva za plaće zaposlenika u lokalnoj samoupravi ograničena na najviše 20 posto prihoda poslovanja koje je ista ta samouprava ostvarila u prethodnoj godini. Taj bi iznos Vlada željela ogrničiti na 15 posto, što dipl. ing. Mate Barun iz Projekta Domovine, koji se u politiku uključio kako bi pridonijeo političkim promjenama, smatra pozitivnim pomakom.

“Ograničavanje rashoda za plaće na najviše 15% prihoda jedinice lokalne samouprave je dobra mjera jer gradovi i općine nisu i ne trebaju biti sami sebi svrha. Osobno bih iz osnovice za izračun plaća izbacio sve prihode od zaduženja jer se kreditima često prikriva realnost i stvara privid razvoja. Ako se većina prihoda troši na plaće, kakvu korist imaju stanovnici takvih gradova i općina? Očekujem da će ova mjera potaknuti gradove i općine na racionalnije upravljanje novcem poreznih obveznika.”