Tomislav Paleka na sučeljavanju predstavnika 9. izborne jedinice

U šibenskom kazalištu održano je sučeljavanje predstavnika 12 izbornih lista koje konkuriraju u IX. izbornoj jedinici za ulazak u Hrvatski sabor, izuzev predstavnika ORAH-a. Tema sučeljavanja su bila pitanja iz područja gospodarstva, državnog uređenja, socijalne politike i vanjske politike, a organizator je bio Radio Ritam.

Predstavnik stranke U ime obitelji – projekt Domovina bio je prvi na listi u IX. izbornoj jedinici, magistar Tomislav Paleka, a uz njega na sučeljavanju su sudjelovali:

 1. A-HSP-Ivanka Polić
 2. BANDIĆ MILAN 365-Alen Jelavić
 3. HDZ-Goran Pauk
 4. SPREMNI-Nikica Penđer
 5. MOST-Stipe Petrina
 6. REFORMISTI- Petar Baranović
 7. UIO-PD- Tomislav Paleka
 8. HKDU-Dean Golubić
 9. HRVATSKA ZORA-Živko Zrilić
 10. SDP-Ingrid Antičević Marinović
 11. HGS-Nevenka Bečić
 12. ŽIVI ZID-Jakov Perica

Nije se pojavila stranka ORAH

Stav U ime obitelji – projekt Domovina po pitanju gospodarskih rješenja je “aktivna gospodarska politika, monetarna reforma, stabilan i poticajan porezni sustav, demografska obnova”, kazao je Paleka, ustvrdivši kako danas po svim ključnim pitanjima gospodarstva loše stojimo, a da Hrvatska raste samo “po broju SDP-ovaca u zatvoru”.

Istaknuo kako je U ime obitelji – projekt Domovina od svih prisutnih stranaka najrelevantnija govoriti o socijalnoj i obiteljskoj tematici jer se tim temama konkretno bavi već dvije i pol godine sa značajnim uspjesima. Kritizirao je SDP-ovu Ingrid Antičević i njihov zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji istaknuvši “zakon o MPO može biti bolji ili lošiji, a vaš je među najlošijima u Europi, on uključuje zamrzavanje embrija čiji trošak zamrzavanja prvih pet godina plaća država, drugih pet godina, ako žele plaćaju roditelji, odgovorite mi molim vas što ćete s zamrznutim embrijima nakon tih deset godina?” Nije propustio spomenuti niti loš Obiteljski zakon kojega je Ustavni sud srušio: “Hvalite se Obiteljskim zakonom a u povijest ćete ući kao vlada kojoj je Ustavni sud prvi put u 25 godina države u potpunosti srušio zakon.”

Kao ključ vanjske politike označio je razvijanje dobrosusjedskih odnosa na istini i pravdi, bez kojih ne može kvalitetne suradnje, a koji se prečesto kod nas prešućuju. Izrazio je i svoje protivljenje kandidiranju Vesne Pusić kao glavne tajnice UNa, rekavši kako “Hrvatska ima stotine boljih kandidata”.

Za mjeru državnog preuređenja Paleka je istaknuo teritorijalni preustroj u funkciji gospodarske održivosti, smanjenje broja općina i gradivu po principu samoodrživosti s izuzetkom na općine od strateškog značaja na otocima i u pograničnim područjima. Kritizirao je i Petrinino veličanje Tita na javnoj televiziji, naglasivši kako za njegovog doba ovakva sučeljavanja ne bi mogla biti moguća.

parlamentarni-izbori-suceljavanje-1-041115