U ime obitelji – projekt Domovina podnosi prigovor DIP-u zbog protuzakonitog financiranja kampanje SDP-a

U ime obitelji – projekt Domovina podnijela je prigovor Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) zbog protuzakonitog financiranja kampanje SDP-a od strane ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa.

Napominju kako je velik broj građana i poduzetnika u pošti zaprimio letke “Što smo učinili?” kojima se reklamiraju navodni uspjesi trenutačne Vlade i dostavlja se popratno posmo ministra Gordana Marasa.

“U navedenom letku se pokušava promidžbu SDP-a umotati u grb Republike Hrvatske i djelovanje izvršne vlasti, što je protuzakonito te ljudski i moralno neprihvatljivo. Pod naslovom ‘Što smo započeli i što ćemo dovršiti’, te ‘Što ćemo učiniti’ zapravo nude izborna obećanja građanima, što je u potpunosti protivno Zakonu”, navode.

Navedeni letak je tiskan pod grbom Republike Hrvatske, Vlade i Ministarstva poduzetništva i obrta, no iz sadržaja letka je evidentno da je riječ o pukoj promidžbi jedne stranke – SDP-a i njihovih partnera.

U ime obitelji ističe kako tiskanje navedenih letaka i dopisa te slanje istih putem pošte od Ministarstva poduzetništva i obrrta predstavlja protuzakonito financiranje kampanje stranke SDP-a i njihovih partnera, koje smo platili svi mi građani.

Navedeno je protivno odredbi čl. 12. st.1. Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe koja propisuje da političke stranke mogu financirati izbornu promidžbu isključivo iz vlastitih sredstava i donacija.

Predlažu da DIP provjeri pri Ministarstvu poduzetništva i obrta: Koliko je utrošeno iz proračuna novaca na tiskanje letaka? Koliko je letaka i pisama poslano? Koliki je preostali trošak(poštanski i sl.) i koliko je ljudi u državnoj upravi na tome radilo i koliko vremena?

Zatim traže da se o tome obavijesti javnost i U ime obitelji, te da odrede administrativnu sankciju i prekršajno kazne SDP i Gordana Marasa prema odredbama Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe.

Letak možete vidjeti OVDJE: letak Ministarstva i pismo Maras102015