UIO pokazala: Kvalitetan nadzor izbora bez milijunskih iznosa je moguć

Promatranje prošlogodišnjih izbora za Europski parlament ponovno je pokazalo da potreba o nadzoru izbora i dalje postoji. Zbog nelogičnosti i nedostataka u provedbi nadzora, svaki sljedeći izbori su u tom smislu još važniji, a promatranje značajnije.

Udruga U ime obitelji jedina je koja je pokazala da hoće i može osigurati kvalitetan nadzor provedbe izbora. To proizlazi iz činjenice da je na izborima za EU parlament Udruga organizirala 845 promatrača, volontera. Odnosno, Udruga nije dobila niti jednu kunu iz državnog proračuna, a preuzela je značajnu ulogu u nadzoru zakonitosti provedbe izbora i tako dala doprinos vraćanju povjerenja građana u transparentnost izbornog procesa. Istovremeno, udruge koje se bave promatranjima izbora, a koje su imale samo 29 promatrača na spomenutim izborima, dobivaju značajna financijska sredstva iz državnog proračuna. One ostvaruju i dodatne milijunske prihode za projekte o promicanju i unaprjeđenju ljudskih i građanskih prava, te za poticanje participacije u procesima donošenja političkih odluka. Te udruge nerijetko djeluju protivno načelima na kojima su nastale i ciljevima za koje bi se trebali zalagati. Posebno su svoju netrpeljivost iskazivali tijekom dvije građanske inicijative U ime obitelji, referenduma o braku i inicijativi za promjenu izbornog sustava, koja je pokrenula do tada ne viđenu svečanost demokracije organizacijom, provedbom i osiguranjem kvalitetnog nadzora  sa svojim volonterima.

U ime obitelji je pokazala da se volontiranjem i požrtvovnom predanošću mogu ostvariti veliki ciljevi istinske demokracije u kratkom vremenu, i da je spremna na konkretan način dati svoj doprinos ostvarenju tih ciljeva. Naši volonteri, kojima se i ovim putem od srca zahvaljujemo, pokazali su kako još ima onih koji su se spremni dragovoljno zauzeti za opće dobro. To je zalog za budućnost i garancija kako su ljudi iza čijeg će političkog angažmana U ime obitelji – projekt Domovina stajati predani u radu za transparentnost političkih procesa i boljitak cijele zemlje.