(VIDEO) ‘Otvoreno’: Planinić objasnio Genov – kad kuca srce to znači da je dijete živo

planini_

 

U Hrvatskoj je pobačaj reguliran Zakonom iz 1978. godine, a nakon dvadeset i pet godina čekanja uskoro bi ga mogao preispitati i Ustavni sud. Je li pravo na pobačaj pravo žene ili ubojstvo te treba li mjenjati Zakon u emisiji Otvoreno raspravljali su Drago Prgomet iz HDZ-a, Gordana Sobol iz SDP-a, Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske i Krešo Planinić iz Udruge „U ime obitelji“.

genov

“Naš je zakon o pobačaju veoma moderan i zalažemo se da ostane na snazi”, rekla je Bojana Genov iz Ženske mreže. “No, praksa se promijenila, pobačaj se plaća, neke bolnice ga uopće ga ne obavljaju zbog priziva savjesti, tus u i šikanozni postupci u bolnicama o čemu najbolji svjedoči prizor gdje zdravstveno osoblje zajedno s vjerskim fanaticima stoji i niječe ženama pravo da same raspolažu svojim tijelom”, dodala je i rekla kako službeni podaci o broju pobačaja nisu točni jer postoji ogromna “siva zona” u tom području.

Krešimir Planinić iz Udruge U ime obitelji kaže da Zakon o zdravstvenim mjerama iz 1978. je počivao na ustavu takozvane SFRJ koji je govorio o pravu na odlučivanje o rađanju, dok danas Ustav jasno kaže da svako ljudsko biće ima pravo na život. “On je u tom smislu neustavan jer se nije uskladio s Ustavom”, rekao je Planinić o dodao da u sebi nema ono osnovno – pravo o informiranju žena. “Štitimo li život, nerođeno dijete, ako znamo da život počinje začećem, što je znanstvena činjenica? Moramo krenuti od toga, kako zaštititi život i pitanje je kako mi kao društvo možemo pomoći trudnicama koje su u neželjenoj trudnoći. U 75 posto slučajeva pobačaji se vrše iz ekonomskih razloga”, rekao je.

“U Vukovaru je održana akcija molitve za dotičnu gospođu ili za određeni broj majki. Nemam ništa protiv da se netko moli za dobrobit majke, za određenu odluku ili za dijete. Curenje informacija iz bolnice ne vidim”, rekao je Planinić.

sobol

Gordana Sobol (SDP) rekla je da je prisustvo molitelja pred bolnicama nedopustivo, te da je u Vukovaru prekršeno pravo na privatnost i slobodan pristup korištenju medicinske skrbi. “Činjenica da su tamo bile zaposlenice bolnice je nedopustiva i očekujem da nadležni organi trebaju provesti istragu”, smatra Sobol.

prgomet

Drago Prgomet (HDZ) kazao je da je protiv abortusa, ali ne može osuditi ženu koja se na takvo što odlučuje. Ne smatra da su “pobornici zabrane abortusa” ti koji žele učiniti zlo ženama, no nema razumijevanja za one koji im to bilo kakvim akcijama ne dozvoljavaju. “Ne smije biti diskriminacija ni žena zbog njihove odluke, ali niti vjernika”, naglasio je. “HDZ neće tražiti zabranu abortusa”, istaknuo je. “Smatramo ga nepoželjnom pojavom koja se može spriječiti edukacijom”, dodao je. Ipak, u HDZ-u smatraju da Zakon treba mijenjati, ali tako da ga da se nadogradi kroz savjetovalište da se uklone nedostaci koji su dosad stvarali probleme u tumačenju Zakona poput priziva savjesti lječnika. “Slati abortus u ilegalu bila bi velika greška”, zaključio je.

Genov je zaključila da postoji kolizija između protivljenja pobačaju, ali i uvođenju zdravstvenog odgoja u školama. “Pričamo o povratku u srednji vijek. Ne vidim zašto bi bilo potrebno savjetovanje u trenutku kad je žena već trudna. To ženama niječe pravo da uopće donose odluke o svom tijelu. Treba uvesti edukaciju o tim pitanjima u školstvo, raditi na prevenciji”, rekla je.

“Ne postoji pravo na odlučivanje o tijelu žene, to ne postoji kao ljudsko pravo. Kao osnovno ljudsko pravo postoji život koji je iznad svih ljudskih prava, iz kojeg proizlaze sva druga ljudska prava. Ne možemo u ravnotežu staviti ženininu želju da rodi i život djeteta”, istaknuo je Planinić.

Genov misli suprotno i tvrdi da se ljudska prava stječu rođenjem, a ne začećem.

“Nikakav međunarodni dokument ne spominje pobačaj kao ljudsko pravo, to ne postoji. Kada počinje život – moramo od toga krenuti”, odgovorio joj je Planinić.

Planinić joj je rekao kako zdravstveni odgoj  treba znanstveno potkrepljenje. “Činjenica je da život počinje začećem”, ističe Planinić.

otvoreno

Sobol tvrdi zametak nije ljudsko biće. Ona tvrdi kako postoji apsolutno pravo žene na brigu o vlastitom reproduktivnom zdravlju. Napala je HDZ za koji kaže da je stranka koja je dopustila i dopušta klerikalizaciju društva. “Pravo na iskazivanje vjere ne daje pravo da drugima nešto zabranjuju”, dodala je. “Trebalo bi se govoriti o tome koliko država skrbi i poštuje pravo žene na njeno reproduktivno zdravlje te medicinsku skrb ako je odlučila pobaciti”, zaključila je.

“Ne pričamo o djetetu, pričamo o embriju”, dodala je Genov.

“Ako ljudski život započinje začećem mi razgovaramo o nerođenom djetetu. Možemo ga zvati zigota, možemo ga zvati fetus, ali to nije fetus delfina nego fetus čovjeka”, odgovorio joj je Planinić.

“Imamo nedavno objavljenu odluku Europskog suda pravde koji izrijekom spominje kada počinje ljudski život, što se do sada nije događalo, da počinje spajanjem muške i ženske spolne stanice”, istaknuo je Planinić.

Planinić je istaknuo da bi zakon ženama trebao omogućiti informiranost i kako bi ekonomski trebalo potaknuti žene na rađanje, ako iz tog razloga odlučuju prekinuti trudnoću. “Ne treba reducirati prava, nego štititi život. Život je već dan i moramo ga kao društvo štititi”, rekao je.

Genov kaže da preporuke UN-a koje govore kako treba omogućiti sve vrste kontracepcije te pobačaj učiniti lakšim i financirati ga kao i druge zdravstvene usluge.

“Srce nije svjedočenje života”, smatra Genov.

“Ako spajanjem muške i ženske spolne stanice znate hoće li čovjek biti visok ili nizak, znate hoće li biti glazbenog ukusa ovakvog ili onakvog, onda znate da život počinje začećem”, pojasnio je Planinić Genov koja očito ne shvaća da kucanje srca znači da je dijete živo.

Iznio je podatak da u Poljskoj, gdje je zakon stroži po pitanju pobačaja, umiru 3 žene na 100 tisuća, a u Latviji, s liberalnim zakonom, umire 18 žena na 100 tisuća.

Na kraju emisije Prgomet je opet naglasio kako bi ukidanje abortusa bila velika greška. Genov je dodala kako Zakon mora biti takav da se omogući da bude provediv, a Sabol da će se SDP boriti svim sredstvima protiv zabrane pobačaja.

Cijelu emisiju pogledate ovdje:http://video.hrt.hr/0510/otv510.mp4?_=1

 

 

 

Izvor: narod.hr