Hoće li Most i HDZ ispuniti predizborno obećanje i uvesti status majke odgajateljice?

Najveći dio sporazuma koji su u petak navečer, dva sata prije izglasavanja nove vlade u Saboru potpisali predstavnici Mosta i Domoljubne koalicije, posvećen je politici demografske reanimacije Hrvatske.

Pad nataliteta dvije strane namjeravaju zaustaviti poticanjem zapošljavanja mladih, posebno u područjima od posebne državne skrbi, otočnim i rubnim područjima te stvaranjem mogućnosti za život i napredovanje u svim dijelovima Hrvatske.

Visoki stupanj demografske starosti imati veliki značaj za budući razvoj Republike Hrvatske, stoga je Hrvatskoj potrebna djelotvorna populacijska politika kojom će se, ako ne zaustaviti, onda barem usporiti negativni demografski procesi.

Što je majkama odgajateljicama?

Jedno od obećanja HDZ-a i Mosta je i uvođenje statusa majki odgajateljica.

Osiguranje uvjeta za stjecanje statusa roditelja odgajatelja u onim obiteljima koje imaju četvero i više djece sasvim sigurno je jedna od mjera, a sukladna je Nacionalnom programu demografskog razvitka koji definira status roditelja odgajatelja. Zakon je pripremljen, no još uvijek čeka trenutak da postane aktivan.

Za provođenje ovoga Zakona potrebno je osigurati sredstva u proračunu Republike Hrvatske. Na temelju dostupnih podataka za očekivati je da bi zakonsku mogućnost koristilo oko 6.500 obitelji što znači mjesečni izdatak iz proračuna 22,75 milijuna kuna, odnosno godišnji 273.000.000,00 kuna.

Status roditelja odgajatelja (majka ili otac) može ostvariti roditelj koji ima najmanje četvero djece mlađe od 18 godina ako djeca žive s roditeljima i ako ih roditelj uzdržava.

Novčana naknada koju roditelj odgajatelj prima za svoj rad u visini je prosječne mjesečne neto plaće u Republici Hrvatskoj.

Druge važne mjere

Domoljubna koalicija je na čelu s HDZ-om svojim programom predvidjela mjere za povećanje nataliteta. Uz jednokratnu novčanu naknadu od 1000 eura za svako novorođenče, istaknuto je i delimitiranje naknada za drugih šest mjeseci rodiljskog dopusta te uvođenje statusa majke odgojiteljice za žene s više od četvero djece.

Preusmjeriti novac

Iz U ime obitelji – Projekt domovina istaknuli su da se prošle godine iznos proračunskog novca koji se izdvaja za udruge bliske vlasti povećao za još 100 milijuna kuna. Zatražili su da se taj novac uloži u poticajnu mjeru o kojoj se priča već desetljećima – osiguravanje statusa majke odgajateljice za žene sa 4 i više djece. Ta bi mjera osigurala prosječnu plaću majkama u oko 6,5 tisuća obitelji.  Godišnja sredstva koja su za to potrebna iznose samo ¼ sredstva – 280 milijuna kuna – koja se po stranačkom ključu dodjeljuju udrugama.

Hoće li Most i HDZ ispuniti svoje obećanje?