Karanfili – da, mjesta na izbornim listama – ne

Danas, 8. ožujka, kada se u cijelome svijetu slavi Međunarodni dan žena, na mnogim će hrvatskim trgovima i parkovima predstavnici političkih stranaka dijeliti karanfile i ruže ženama, objašnjavajući im kako se trebaju više uključivati u politiku, i pokušavajući ušićariti pokoju simpatiju za neke od predstojećih izbora.

Naglašavanje o važnosti sudjelovanje žena u politici postala je mantra ljevice koja time želi sebe predstaviti kao naprednu i osvještenu opciju. Tako je na Osnivačkoj skupštini Socijaldemokratskog foruma žena u Osnovama programa naglašeno kako je jedan od njihovih ciljeva „da se zaustavi marginalna prisutnost žena u predstavničkim tijelima i mjestima gdje se donose odluke.”

No, kao i obično kod naših političara, kada treba prijeći s riječi na djela počinju se javljati problemi.

Bez obzira što mislili o kvoti od 40 % zastupljenosti žena na izbornim listama, činjenica je da je zakonsku odredbu o kvoti donijela saborska većina za vladavine Kukuriku koalcije, te da bi oni koji na Dan žena svečano proglašavaju kako se svim silama trude da što više žena bude u politici trebali prvi poštivati kvote koji su sami izglasovali i obećanja koja su sami dali.

Ipak, na izbornim listama koalicije Hrvatska raste na pet od dest lista nisu ispoštovali kvotu koju su sami donijeli, čime su se svrstali na visoko treće mjesto po broju lista koje nisu ispunile žensku kvotu.

Kada se detaljnije pogleda u same liste dolazi se do još zanimljivijih podataka.

Tako, primjerice, u X. izbornoj jedinici jedine četiri žene koje su se našle na listi Hrvatska raste zazimaju 10., 11., 12. i 14. mjesto.

Zanimljivo je primjetiti i to da na dvije liste zakonsku kvotu nije ispunila niti koalicija Naprijed Hrvatska inače prema ženama vrlo šarmantnih Ive Josipovića i Radimira Čačića. Najveći prekrištelj kvote o zastupljenosti žena bila je Domoljubna koalicija koja na niti jednoj od 11 listi nije imala 40 % žena.

Zakonska kazna koja je trebala biti izrečena strankama koje su prekršile zakon iznosi 50.000 kn po listi na kojoj kvota nije bila ispoštovana, no DORH je tumačeći zakon na svoju ruku zaključio kako ova zakonska odredba vrijedi tek od izbora koji bi se trebali održati 2019. godine.

Ustavni sud se nedavno očitovao po tome pitanju ustvrdivši kako je takvo tumačenje zakona od strane DORHa arbitrarno i pogrješno te da su kvote trebale vrijediti već od ovih izbora, pa u ovoj priči oko ženskih kvota nije najveći problem niti to što se licemjerno razmeće s onime čega se u praksi odriče, nego što se očito i zakon proizvoljno tumači od strane državnih institucija samo kako bi se zaštitili politički interesi. No što je tu novo?

Bilo je dakako i onih lista koje su pokazale da poštuju zakonske odredbe i da među svojim kandidatima imaju dovoljan broj kvalitetnih i sposobnih žena.

U njih se, između ostalih, ubrajaju Most, U ime obitelji – projekt Domovina, Bandić Milan 365, OraH i drugi.

Mnoge od njih vjerojatno nećete danas naći kako dijele karanfile, ali svojim primjerom pokazuju da imaju povjerenja u to da žene mogu kvalitetno sudjelovati u političkome životu.