Koje su moguće nedjelje parlamentarnih izbora? 1., 8., 15. i 22. studenog!

Stupila je na snagu odluka o raspuštanju Hrvatskog sabora. Sedmi saziv Hrvatskoga sabora zaključio je u petak svoj nepuni četverogodišnji rad, a odluku o raspuštanju zastupnici, njih 123, donijeli su jednoglasno. Predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović bit će četiri nedjelje na raspolaganju za raspisivanje parlamentarnih izbora, odnosno izbori će se moći raspisati 1., 8., 15. ili 22. studenog.

Tko odlučuje o datumu izbora i koji su rokovi?

Zadnjih nekoliko mjeseci traje rasprava zašto premijer Milanović ne otkriva datum parlamentarnih izbora u Republici Hrvatskoj. Štiti li na taj način sebe i svoju stranku (SDP) i priprema li se u tišini za predstojeće izbore?

Prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor u 5. članku stoji kako “Predsjednik Republike Hrvatske raspisuje izbore za zastupnike i saziva Sabor na prvo zasjedanje“, što znači da će to formalno učiniti predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Izbori se trebaju održati najmanje 30, a najviše 60 dana od dana raspuštanja sabora.

Dan provedbe izbora određuje se odlukom o raspisivanju izbora, a sam dan provedbe izbora mora biti neradni dan. Znači Predsjednica je ta koja raspisuje izbore kad su u pitanju redovni parlamentarni izbori, no kad su u pitanju prijevremeni parlamentarni izbori, tada o datumu odlučuje Zoran Milanović i vladajuća većina u Saboru.

Predsjednica inače raspisuje parlamentarne izbore:

U slučaju da je došlo do isteka mandata aktualne Vlade, a to je 22. prosinca 2015. godine. Tada bi Kolinda Grabar-Kitarović morala raspisati parlamentarne izbore najkasnije u roku od 60 dana, znači 22. veljače. Kako izbori moraju biti na neradni dan, a to je nedjelja, tada bi krajnji datum izbora 21. veljače 2016. godine. Predsjednica odluku o datumu mora donijeti najmanje 30 dana prije određenog datuma izbora.

Premijer raspisuje parlamentarne izbore:

Ukoliko vladajuća većina (SDP) odluči prijevremeno raspustiti Hrvatski sabor, a s obzirom da je to učinila, održat će se prijevremeni parlamentarni izbori, a rok za raspisivanje izbora je 45 do 60 dana nakon raspuštanja Sabora. O datumu tih izbora odlučuje Zoran Milanović, vođa vladajuće većine u Saboru.

Datum će biti poznat idućeg tjedna

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović objavit će početkom idućeg tjedna datum parlamentarnih izbora, doznaje se u ponedjeljak od njezina glasnogovornika.

Predsjednica će nakon razgovora s čelnicima stranaka u Hrvatskoj već početkom sljedećeg tjedna objaviti datum parlamentarnih izbora, rekao je glasnogovornik Luka Đurić.

Milanović odlučio – ne objasnivši razloge – održati prijevremene izbore

Sabor se po redovnoj proceduri trebao raspustiti 22. prosinca, 4 godine od kad je konstituiran, a izbori bi trebali biti najkasnije do 22. veljače. Znači, Milanović je odlučio održati prijevremene izbore, a da nije objasnio koji su razlozi za to!

Inače, postoji nekoliko situacija u kojima se raspisuju prijevremeni izbori.

Ako se Vladi izglasa nepovjerenje, ako Vlada podnese ostavku i ako članovi Hrvatskog sabora većinom odluče o raspuštanju sabora radi prijevremenih izbora su situacije kada može doći do prijevremenih izbora, objasnio je prošle godine za narod.hr Vladimir Šeks.

Do prijevremenih izbora može doći ako se izglasa nepovjerenje predsjedniku Vlade ili Vlade u cjelini, tada predsjednik Vlade i Vlada podnose ostavku. Ako se u roku od 30 dana ne izglasa povjerenje novom mandataru i članovima koje predlaže za sastav Vlade, predsjednik Sabora o tome obavještava predsjednika Republike koji nakon primjene obavijesti donosi odluku o raspuštanju Hrvatskog sabora i istovremeno raspisuje izbore za Hrvatski sabor.

Većina zastupnika u Hrvatskom saboru može odlučiti da se raspusti Sabor radi raspisivanja novih izbora i ako većina svih zastupnika donese takvu odluku, Sabor se raspušta i predsjednik Republike Hrvatske raspisuje prijevremene izbore.

Način za prijevremene izbore može biti i ako se u roku od 120 dana od dana predlaganja ne donese državni proračun.Tada predsjednik Republike, a na prijedlog vlade i uz supotpis predsjednika vlade – može raspustiti Sabor.

Zašto onda Milanović raspisuje prijevremene izbore – još nije jasno!?