Krešimir Planinić: HDZ i MOST povukli su previše krivih poteza

“Očekujemo, nažalost, nove izbore. Što se tiče jučerašnjih događaja – rušenja Vlade – onaj tko ih je kreirao, HDZ, neće nikome drugome moći predbacivati da je odgovoran za ponovno vraćanje osvjedočeno nesposobne vlade Zorana Milanovića, SDP-a i HNS-a na vlast”, izjavio je za Narod.hr predsjednik stranke Projekt Domovina, odvjetnik Krešimir Planinić, komentirajući aktualnu političku situaciju.

Istaknuo je kako će svi loši potezi koji su prethodili opozivu premijera i rušenju vlade – i HDZ-ovi i dijelom Mostovi – uz medije koji većinom djeluju kao propagandna mašina SDP-a – vjerojatno ponovno dovesti do vlasti koaliciju SDP-a i HNS-a koja se u protekle 4 godine pokazala izuzetno lošom.

“Mislim da pokušaj nekakvog trgovanja, radnji i blefiranja – samo šteti HDZ-u i nagriza njihovo biračko tijelo. Ljudi odustaju od političke budućnosti takvog HDZ-a i toga da se na taj način može uopće uspješno voditi državu”, rekao je dodavši: “Imenujući premijera, a potom pokušavajući ga učiniti beznačajnim, pokazuje se da HDZ nema sposobnost ostvariti partnerske odnosno koalicijske odnose čak ni kad o tome ovise najvažniji nacionalni interesi – i to je jako loše”, poručio je Planinić dodavši kako se cijeli tijek događaja mogao odigrati drugačije.

“Naravno da tu ima mnogo grešaka i s jedne i s druge strane, naivnosti na strani Mosta. Očito je HDZ zakašnjelo napravio pravi potez – povlačenje Tomislava Karamarka s mjesta potpredsjednika vlade. Politička analitika, moralno postupanje i odstupanje predsjednika HDZ-a s političke scene trebao je odraditi puno prije, ne samo iz odgovornosti prema biračima HDZ-a, već prema cijeloj hrvatskoj javnosti”, naglasio je Planinić. Na pitanje što je potrebno napraviti odgovorio je:”Sad je pomalo kasno za neke poruke nade iz dosadašnje ekipe vladajućih. Naše proaktivne gospodarske aktivnosti i reformske mjere, što je apsolutna nužnost, opet su stavljenje na čekanje. Opet imamo prazan hod i prazne price bez djelovanja.

Na pitanje o novim izborima odvjetnik Planinić je odgovorio:”Da su danas izbori, ne vidim koja je to stabilna opcija i većina koja nudi novu stabilnost i reforme. Prema tome, što nam novo nude novi izbori? Koalicija SDP-a i Živog zida? To je nešto novo? To je ono što se nudi?”, upitao je Planinić.

Na pitanje o izlasku Projekta Domovina na moguće izbore Krešimir Planinić je odgovorio: “Projekt Domovina se jednako kao i udruga U ime obitelji javno zalagao za nastavak rada vlade desnog centra s Tihomirom Oreškovićem na čelu. Upravo zato što smo procijenili da je u interesu hrvatskog gospodarstva, građanskih sloboda, obiteljskih politika nastavak rada vlade koja je po kvaliteti ministara bila značajno bolja od SDP-ove vlade. Ali, ako dođe do izbora, izaći ćemo na njih. Pozivam da nam se priduže svi pošteni, neovisni političari i građani koji žele modernu, gospodarski snažnu Hrvatsku, slobodnu od korupcije koja ulaže u mlade i obitelji, vrednuje žrtvu branitelja u Domovinskom ratu te cijeni sposobnost, a ne političku podobnost.”

Izvor: narod.hr