Krešimir Planinić: Rad nedjeljom pogađa čitave obitelji; treba zaštititi male i srednje tvrtke koje takav rad stavlja u otežan položaj

U emisiji Susret u dijalogu na Prvom programu Hrvatskog radija raspravljalo se o problematici neradne nedjelje.

Što slobodna nedjelja znači čovjeku sa socijalnog i vjerskog aspekta? Je li hrvatskom društvu važno da obitelj barem jedan dan u tjednu bude na okupu? Je li uistinu potrebno da trgovački lanci rade nedjeljom? Postoji li politička volja da se ograniči rad nedjeljom? Kako je ta problematika riješena u uređenim europskim zemljama?

U emisiji su gostovali pročelnik Odjela za sociologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta Gordan Črpić, predsjednik “Projekta Domovina” i član Upravnog odbora Udruge “U ime obitelji” Krešimir Planinić i umirovljena trgovkinja Jadranka Perković.

Gospođa Perković je iz osobnog iskustva prepričala koliko joj je bilo teško raditi nedjeljom i koliko ju je to odvajalo od obitelji, supruga i djece.

Dr. Črpić je govorio s aspekta socijalnog nauka crkve, te su se on i Planinić pozvali na Međunarodnu konvenciju koju je potpisala i Hrvatska, pri čemu je Planinić napomenuo da ono što se tradicionalno i kulturno smatra ljudskim pravom kod nas jest da je nedjelja dan odmora, s obzirom da katolici čine 87 posto hrvatskog stanovništva.

Odvjetnik Planinić je istaknuo da su radom nedjeljom pogođene čitave obitelji, ali i da to može biti i gospodarska zaštita srednjih i manjih tvrtki kojima, konkurentski gledano, ne odgovara da veći trgovački lanci rade nedjeljom i gotovo ih prisiljavaju da i sami počnu raditi, jer ih se stavlja u izrazito otežan položaj.

U emisiji je istaknuto kako su druge države Europe uredile rad nedjeljom, pa je još jednom ponovljeno da je u Njemačkoj rad nedjeljom zabranjen od 1956. godine, u Mađarskoj od prošle godine, dok su kod nas zaposlenici u privatnom sektoru izloženi “na milost i nemilost” poslodavcu.

Kad su se počeli javljati slušatelji, istaknuli su da treba ipak pripaziti kako bi se uredio rad nedjeljom, jer ne treba smetnuti s uma da smo turistička zemlja i da moramo paziti na turiste i kako i što njima predstavljamo. Gosti u studiju su pak naglasili da države koje i više zarađuju od turizma od nas, poput Njemačke i Italije, imaju drugačije reguliran rad nedjeljom od nas.

Planinić je pak naveo da je još 1961. Vrhovni sud SAD-a, kad su ga “napadali” zbog neradne nedjelje, istaknuo da nedjelja služi svjetovnim ciljevima javnog zdravlja: sigurnosti i potrebi za javnim danom odmora, u ozračju razonode, veselja, mira i uživanja.

Jedan slušatelj je poručio da se sindikati bore za prava neradnika, a ne radnika, iako je istaknuo da je dobar radnik uvijek cijenjen. Iako ima dobrih i loših poslodavaca, trebalo bi isključiti one loše iz procesa odlučivanja. Ne treba zaštiti niti sve poduzetnike ni posloprimce, smatra Črpić.

Planinić je izjavio da će inicijativu proslijediti svima i smatra da ova tema neće biti sporna među sindikatima. Nakon društvene rasprave, za koju smatra da će biti i u društvenim institucijama, treba donijeti odluku u kojim situacijama eventualno dozvoliti ili u potpunosti zabraniti rad nedjeljom.

Umorni, premoreni radnici slabo rade, a to je učestalo kod rada nedjeljom. Zakonodavac bi trebao omogućiti da poslodavac može zaštititi dobrog radnika, a ne da štiti loše poslodavce. Ako poslodavac naime ovisi o radnicima, onda mu je važno da za njega rade kvalitetni ljudi koje će nagraditi. “Sloboda nedjelja je minimum koji moramo pružiti i zaštititi one najranjivije na koje to utječe”, izjavio je Črpić.

Planinić je istaknuo da su Projekt Domovina i udruga U ime obitelji okrenuti prema ljudima i obitelji i da će napraviti Prijedlog izmjena zakona o radu, te se nada da će se zakoni izmijeniti za dobrobit obitelji.

Podsjećamo, na nedavnoj konferenciji za tisak predstavnici političke stranke Projekt Domovina izvijestili su kako u Republici Hrvatskoj rad nedjeljom nije reguliran na zadovoljavajući način.