Mate Barun: Plaće zastupnika treba vezati uz prisustvo na sjednicama i rad, a smanjiti izdvajanja za stranke

“Nije potrebno biti veliki analitičar da bi zaključili kako će najavljeno smanjenje plaća saborskih zastupnika u velikoj mjeri naići na odobravanje javnosti. Iako je i samim predlagateljima jasno da se radi o populističkoj mjeri koja neće imati gotovo nikakav utjecaj na Državni proračun, taj potez predstavljaju kao pokazatelj spremnosti za reforme. Takav stav ima smisla, ali to nije jedina poruka koja se šalje”, istaknuo je za naš portal Mate Barun, član Predsjedništva stranke U ime obitelji – Projekt Domovina

“Smanjenje plaća se može shvatiti i kao potvrda ili priznanje da su saborski zastupnici preplaćeni dizači ruku. Dojam je da su, uz časne izuzetke, upravo to i bili. Manje plaće saborskih zastupnika rezultirat će još većom ovisnosti o stranačkim šefovima i destimulirati kvalitetne i uspješne ljude da se u budućnosti kandidiraju. Taj put ne vodi u reforme, nego u potvrđivanje dosadašnjeg stanja”, pojasnio je dodavši: “Za stvarne promjene je potrebno promijeniti pravila igre tako da zastupnici budu prisiljeni kvalitetnije raditi. Plaće zastupnika se mogu vezati uz prisustvo i aktivnost na sjednicama, a promjena izbornog sustava kojom bi zastupnici bili izravno birani sigurno bi bila dobar motiv za kvalitetniji rad”.

“Manje je poznato da stranke iz Državnog proračuna dobivaju 30-ak tisuća kuna mjesečno po zastupniku u Hrvatskom saboru što približno jednako bruto plaći zastupnika. Najveće stranke tako dobivaju dvadesetak milijuna kuna godišnje. Bilo bi ispravnije i iskrenije smanjiti svoje prihode i tako pokazati spremnost na reforme”, zaključio je.

Proračunska izdvajanja za stranke Milanović dodatno povećao prije godinu dana

Važno je ponoviti kako osim bruto plaća i ostalih zastupničkih povlastica parlamentarne stranke i nezavisni zastupnici iz proračuna dobivaju još novca.

Stranke za svakog zastupnika dobivaju mjesečno oko 32 tisuće kuna, a za zastupnice 10 posto više odnosno 35 tisuća kuna.

HDZ je pojedinačno najveća stranka s 51 zastupnikom, 4 više nego što su osvojili 2011. godine.
Za svoje zastupnike i zastupnice ukupno će dobiti svaki mjesec sljedeće 4 godine 1,64 milijuna kuna mjesečno. Godišnje 19,72 milijuna kuna.

SDP je druga najveća stranka u Saboru s 42 zastupnika, što je čak 21 manje nego što su osvojili na prošlim izborima. Dakle, svaki mjesec na SDP-ov će račun iz državnog proračuna sjesti 1,36 milijuna kuna za stranačke aktivnosti. Godišnje je to 16,38 milijuna kuna.I tako 4 godine.

MOST sa svojih 15 zastupnika dobivat će svaki mjesec 489 tisuća kuna za svoje stranačke aktivnosti. Svake godine, sljedeće 4 godine – 5, 86 milijuna kuna.

Stipe Petrina je nezavisni, a Hrid sa svoja 3 mandata dobit će 102 tisuće kuna. Ukupno godišnje Petrina će dobit 384 tisuće kuna, a Hrid 1,22 milijuna kuna.

Dobro iskorišten koalicijski potencijal i preferencijalni glasovi osigurali su HNS-u čak 9 mandata u sljedećem sazivu Sabora te će dobiti 300 tisuća kuna, godišnje 3,6 milijuna kuna.

Klub zastupnika moći će osnovati i Hrvatski laburisti, koji su u novom sazivu osvojili tri mandata, isto kao i IDS. Laburisti će dobiti 99 tisuća kuna, a IDS 96 tisuća kuna. Za Laburiste godišnje 1,18 milijuna kuna, IDS 1,15 milijuna kuna.

HSLS je nakon 8 godina ponovno postao parlamentarna stranka s čak dva zastupnika, i dobit će 64 tisuće kuna, godišnje 784 tisuće kuna, dok HSS ostaje na jednom zastupniku, isto kao i u prošlom sazivu Sabora.

Osim dvije osobe s liste Milana Bandića, u Sabor još ulaze i dva člana HSP-AS-a, te po jedan zastupnik BUZ-a, HRAST-a, Živog zida, HDS-a i Narodne stranke – Reformista. To je ukupno 291 tisuća kuna za njihove zastupnike. Godišnje 3,49 milijuna kuna.

I naravno, 8 zastupnika nacionalnih manjina. Iz državnog proračuna će sveukupno dobiti 259 tisuća kuna, godišnje 3,1 milijuna kuna.