Milanović odlučio – ne objasnivši razloge – održati prijevremene izbore

SDP je jučer potpisao koalicijski sporazum s čelnicima HNS-a, HSU-a, AHSS-a, Hrvatskih laburista i Zagorske stranke. Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko je nakon sjednice saborskog Predsjedništva dao naslutiti da bi Sabor mogao biti raspušten do 25. rujna.

Raspusti li se Sabor 25. rujna, parlamentarni izbori mogli bi se, po neslužbenim tumačenjima u Saboru, održati između 25. listopada i 22. studenoga. Izbori se održavaju nedjeljom, dakle predsjednica Republike imala bi na raspolaganju pet nedjelja za raspisivanje izbora.

”Raspuštanje Sabora je autonomna odluka Hrvatskog sabora i pretpostavljam kako će ta odluka biti donesena krajem rujna. Sabor će ući u redovno zasjedanje, nakon 15. rujna i poslije toga će se po svemu sudeći raspustiti. Izbori će biti vrlo brzo, a nakon toga će se tražiti većina u parlamentu kako bi se uspostavila stabilna Vlada”, rekao je Milanović prije dva dana u Dubrovniku te dodao kako vjeruje da će u prosincu biti formirana ”Vlada koja će nastaviti posao i Hrvatsku staviti čvrsto na noge”.

Važno je napomenuti da bi se Sabor po redovnoj proceduri trebao raspustiti 22. prosinca, 4 godine od kad je konstituiran, a izbori bi trebali biti najkasnije do 22. veljače. Znači, Milanović je odlučio održati prijevremene izbore, a da nije objasnio koji su razlozi za to!

Situacije u kojima se raspisuju prijevremeni izbori

Ako se Vladi izglasa nepovjerenje, ako Vlada podnese ostavku i ako članovi Hrvatskog sabora većinom odluče o raspuštanju sabora radi prijevremenih izbora su situacije kada može doći do prijevremenih izbora, objasnio je prošle godine za narod.hr Vladimir Šeks.

Do prijevremenih izbora može doći ako se izglasa nepovjerenje predsjedniku Vlade ili Vlade u cjelini, tada predsjednik Vlade i Vlada podnose ostavku. Ako se u roku od 30 dana ne izglasa povjerenje novom mandataru i članovima koje predlaže za sastav Vlade, predsjednik Sabora o tome obavještava predsjednika Republike koji nakon primjene obavijesti donosi odluku o raspuštanju Hrvatskog sabora i istovremeno raspisuje izbore za Hrvatski sabor.

Većina zastupnika u Hrvatskom saboru može odlučiti da se raspusti Sabor radi raspisivanja novih izbora i ako većina svih zastupnika donese takvu odluku, Sabor se raspušta i predsjednik Republike Hrvatske raspisuje prijevremene izbore.

Način za prijevremene izbore može biti i ako se u roku od 120 dana od dana predlaganja ne donese državni proračun.Tada predsjednik Republike, a na prijedlog vlade i uz supotpis predsjednika vlade – može raspustiti Sabor.

Zašto onda Milanović raspisuje prijevremene izbore – još nije jasno!?

Plan – naći ‘odgovarajući datum’

Koji ćemo konačno datum izbora imati, sa sigurnošću još ne možemo znati, no svakako možemo pretpostaviti da aktualna Vlada ima plan kojim će sebi “namjestiti” datum koji joj najviše odgovara.

Ukoliko se odluče za raspuštanje Sabora već sredinom rujna, parlamentarnoj većini dovoljno je vrlo kratko vrijeme da bi donijela važne, za jesen najavljene zakone, a smatraju da bi tada izbore trebalo odraditi što prije kako bi se kampanja povezala s rezultatima dobre turističke sezone. Tako bi se izbori održali prije 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, i Vukovar ne bi pao u kampanju.

Kraj studenog bi im odgovarao jer se tada objavljuju podaci o BDP-u za treće tromjesečje, koji bi, po sadašnjim trendovima, trebali biti pozitivni.

Zapravo i nije ostalo puno datuma bez simbolike, ove godine u nedjelju padaju dvoje “svetaca darivatelja” – sv. Nikola i sv. Lucija, a u prosincu ostaju nedjelje pred sam Božić i Novu godinu, kada nije uputno održavati izbore. “Nezgodne simbolike” je i nedjelja 29. studenoga, jer se na taj dan u bivšoj državi slavio Dan republike, podsjetio je krajem kolovoza jedan SDP-ov dužnosnik.

Ipak, ne postoji niti jedna europska zemlja u kojoj se datum izbora “naštimava” kako bi vladajući premijer izbjegao Božić ili uskladio neke vanjske događaje sa svojim očekivanjima.

Tko određuje datum izbora?

Zadnjih nekoliko mjeseci trajala je rasprava zašto premijer Milanović ne otkriva datum parlamentarnih izbora u Republici Hrvatskoj. Prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor u 5. članku stoji kako “Predsjednik Republike Hrvatske raspisuje izbore za zastupnike i saziva Sabor na prvo zasjedanje“, što znači da će to formalno učiniti predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Dan provedbe izbora određuje se odlukom o raspisivanju izbora, a sam dan provedbe izbora mora biti neradni dan. Znači Predsjednica je ta koja raspisuje izbore kad su u pitanju redovni parlamentarni izbori, no kad su u pitanju prijevremeni parlamentarni izbori, tada o datumu odlučuje Zoran Milanović i vladajuća većina u Saboru.

– Predsjednica raspisuje parlamentarne izbore u slučaju da dođe do  isteka mandata aktualne Vlade, a to je 22. prosinca 2015. godine. Tada Kolinda Grabar-Kitarović mora raspisati parlamentarne izbore najkasnije u roku od 60 dana, znači 22. veljače. Kako izbori moraju biti na neradni dan, a to je nedjelja, tada je krajnji datum izbora 21. veljače 2016. godine. Predsjednica odluku o datumu mora donijeti najmanje 30 dana prije određenog datuma izbora.

– Premijer raspisuje parlamentarne izbore ukoliko vladajuća većina (SDP) odluči prijevremeno raspustiti Hrvatski sabor, tada bi se održali prijevremeni parlamentarni izbori, a rok za raspisivanje izbora bio bi 45 do 60 dana nakon raspuštanja Sabora. O datumu tih izbora odlučuje Zoran Milanović, vođa vladajuće većine u Saboru.

Prema tome, vidimo da premijer Milanović ima vrlo važnu ulogu kad je u pitanju datum parlamentarnih izbora jer samo on zna do kad će Vlada biti na vlasti i o tome šuti. Kad ga se pita, ne želi precizirati, jer na taj način drži svoju stranku u neformalnoj prednosti nad ostalim protukandidatima.