Novi izborni zakon

U sklopu konferencije ”Hrvatska kakvu trebamo” održana je i panel-rasprava o političkom sustavu u Hrvatskoj, na kojoj su se neki sudionici izjasnili za promjene izbornog sustava, pa i promjenu broja izbornih jedinica, prenosi Večernji list.

Krešimir Planinić je naglasio kako su odstupanja puno veća od 5 posto, od izbora do izbora, iako su svi svjesni da tako ne bi smjelo biti. Ono što bi trebalo uvesti, a za što je udruga U ime obitelji 2014. godine sakupila preko 380 000 potpisa građana, jest zabrana predizbornog koaliranja, smatra Planinić.

“Predizborno koaliranje je kod nas stvorilo jedan pomalo nakaradan sistem izlaska na izbore, blokovski izlazak”, rekao je Planinić. “To dovodi do ulaska u Sabor malih stranaka, koje po potpori birača tamo jednostavno ne zaslužuju biti”, dometnuo je, istaknuvši dobru procjenu HDZ-a prije prošlih izbora, na koje su izišli sami.

“Svaka bi izborna jedinica trebala birati najmanje 20 zastupnika”, također je rekao Planinić, ocijenivši neprihvatljivom situaciju u kojoj 8 zastupnika manjina također blokovski organizirano utječe na formiranje parlementarne većine.