Otvoreno pismo U ime obitelji Radmanu: Očekujemo vašu ostavku!

Nakon što su odgovorni na Hrvatskoj radioteleviziji odlučili otkazati televizijsko izborno sučeljavanje – samo 24 sata prije dogovorenog termina nakon prigovora raznih stranaka, između ostalog i parlamentarne stranke ORAH, U ime obitelji – projekt Domovina i dr. zbog toga što nisu pozvani, U ime obitelji je uputila otvoreno pismo povodom otkazivanja sučeljavanja, a njihovo priopćenje možete pročitati u nastavku:

“Poštovani,

Nakon jučerašnje objave da je vodstvo HRT- a, javnog medijskog servisa, odustalo od sučeljavanja kandidata na parlamentarnim izborima zbog neprofesionalnih i sa zakonom i pravilnicima neusklađenim kriterijima za odabir sudionika debate – U ime obitelji – projekt Domovina uputilo je g. Radmanu otvoreno pismo. Izrazili smo očekivanje da glavni ravnatelj HRT-a Radman, ravnatelj programa Saša Runjić i rukovoditeljica informativnog medijskog servisa HRT-a Lamija Alečković podnesu ostavke zbog kršenja pravilnika o izborima, etičkog kodeksa, profesionalnih standarda i nanošenja štete HRT-u. U slučaju da ne podnesu ostavke, tražimo od novog saziva Hrvatskog sabora da razriješi glavnog ravnatelja HRT-a Radmana.

Želimo napomenuti kako je ovaj posljednji skandal samo dio neprofesionalnog i politički pristranog praćenja izbora. HRT je u protekla dva mjeseca – rujan i listopad – jedan jedini put pozvao predstavnike udruge ili stranke U ime obitelji u neku TV ili radio emisiju, iako se raspravljalo o nizu tema u kojima je U ime obitelji iznimno aktivna – predizborne koalicije, birači duhovi, preferencijalni glas, migrantska kriza, ekonomsko jačanje i pravna zaštita obitelji, borba protiv korupcije i rad Državnog odvjetništva zbog čega su Nadzorni odbor HRT-a i Programsko vijeće HRT-a u posljednja dva dana dobili više od 3,000 pritužbi pretplatnika HRT-a.

Uskraćivanje informacija o važnim temama, ljudima ili događajima zove se cenzura. Davanje medijskog prostora osobama i strankama koje ga ni po kojem profesionalnom kriteriju ne zaslužuju – izborni inženjering.

S poštovanjem,
Odvjetnik Krešimir Planinić”