UIO peticija: Iskažimo nezadovoljstvo zbog odluke hrvatske vlade da podupre kandidaturu Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a

Nakon što je predsjednik Hrvatske vlade Tihomir Orešković potvrdio da Vesna Pusić ima potporu Vlade u svojoj kandidaturi za glavnu tajnicu UN-a, Udruga U ime obitelji je odlučila pokrenuti peticiju putem koje građani mogu izraziti svoje nezadovoljstvo ovom odlukom.

Svojim potpisom šaljete e-mail primateljima:

Predsjednica Republike Hrvatske
Predsjednik Hrvatske vlade
Prvi potpredsjednik Hrvatske vlade
Potpredsjednik Hrvatske vlade

Sadržaj e-maila:

Poštovani,

ovim putem želim izraziti svoje nezadovoljstvo činjenicom da je gospođa Vesna Pusić službeni kandidat Hrvatske vlade za mjesto glavne tajnice UN-a.

Smatram da nije dobro da službeni kandidat Hrvatske vlade bude osoba čije je djelovanje više puta išlo protiv interesa Republike Hrvatske.

Ne slažem se s podrškom osobi koja je svojim izjavama degradirala veliki dio hrvatskih građana, osobito ugroženih skupina poput žena žrtava silovanja i umirovljenika.

Ne želim da nas predstavlja osoba koja je netočnim tvrdnjama da je Hrvatska u BiH vodila agresorski rat naštetila ugledu Republike Hrvatske.

Važno je da kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a bude osoba s visokim moralnim načelima, što je upitno za gospođu Pusić koja je bila na čelu ministarstva koje je dodijelilo novac udruzi čiji je predsjednik Upravnog odbora njezin brat.

Ne mislim se da će djelovanje gospođe Pusić, kao moguće glavne tajnice UN-a, biti dobro za status Republike Hrvatske i njezinih građana, a niti za ostale članice UN-a.

Očekujem od Vas kao nositelja izvršne vlasti u Republici Hrvatskoj odlučnost i dosljednost, prekid s nagrađivanjem onih koji neprofesionalno obavljaju svoj posao, te odlučnu borbu protiv svih oblika korupcije.

S poštovanjem!

Na stranici potpisi.me, putem koje i Vi možete poslati svoj mail protivljenja ovoj odluci, istaknuto je: „Vlada Tihomira Oreškovića odlučila je potvrditi službenu podršku kandidaturi gospođe Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a, koju je u siječnju kandidirala vlada Zorana Milanovića.

Stavovi i djelovanje gospođe Pusić više su puta išli protiv interesa Republike Hrvatske, bili protivni demokratskim načelima i degradirali veliki dio njezinih građana, osobito ugroženih skupina poput žena žrtava silovanja i umirovljenika. Smatramo da su njezini pokušaji revizije hrvatske povijesti tvrdnjama da je Hrvatska u BiH vodila agresorski rat naštetile ugledu Republike Hrvatske, te da su krajnje neistinite i neutemeljene.

Zbog svega navedenog, uvjereni smo da gospođa Pusić nije dobar kandidat za mjesto glavne tajnice UN-a.

Pozivamo Vas stoga da potpišete ovu peticiju i pokažete Hrvatskoj vladi da se hrvatski građani protive kandidaturi Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a.

U pismu upućenom predsjednici Kolindi Grabar – Kitarović, predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću, prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku i potpredsjedniku Vlade Boži Petrovu, podsjetilo ih se da je Ministarstvo vanjskih poslova, za vrijeme dok je Vesna Pusić bila ministrica, dodijelilo novac udruzi Documenta na čelu čijeg je upravnog odbora njezin brat Zoran Pusić, pozvavši Hrvatsku vladu na „odlučnu borbu protiv svih oblika korupcije“ i „prekid s nagrađivanjem onih koji neprofesionalno obavljaju svoj posao“.

Vesna Pusić više je puta u svojim javnim nastupima isticala netočne tvrdnje kako je Hrvatska vodila agresorski rat u Bosni i Hercegovini, naštetivši tako ugledu Republike Hrvatske, a nije se iskazala niti u poštivanju demokratskih procedura, kada je uoči referenduma o ustavnoj zaštiti braka poručila kako je važno „da svi građani, bez obzira što mislile o ovoj konkretnoj temi, izađu na referendum i glasaju protiv.”

Hrvatska i njezini građani zaslužuju da ih kao kandidat predstavlja osoba čije će profesionalno djelovanje služiti na čast i korist Hrvatskoj i svim članicama UN-a, a ako takvog kandidata ne možemo ponuditi, onda smatramo da je bolje da nikoga ne kandidiramo.

Pozivamo Vas stoga da se pridružite ovoj peticiji i svojim potpisom pošaljete odlučnu poruku Hrvatskoj vladi kako se protivite odluci da službeno podrže kandidaturu Vesne Pusić za mjesto glavne tajnice UN-a i zatražite od njih odlučnost i dosljednost u provođenju politike u skadu s dobrobiti Republike Hrvatske i njezinih građana.