Zrinka Vlašić: Obitelj je ključ našeg poslovnog uspjeha

„Biti žena u poslu u kojem prevladavaju muškarci vrlo je teško, jer moraš biti mudrija, više učiti i dokazivati se od muških kolega. Uzor mi je majka, koja se i sama izborila u tom muškom poslovnom svijetu i zbog toga na to gledam i kao prednost jer su žene po prirodi organiziranije pa neke stvari obavimo brže i jednostavnije od muškaraca,“ rekla nam je potpredsjednica  osječkog ogranka Projekta Domovina i uspješna mlada poduzetnica Zrinka Vlašić.

Zaposlena je u obiteljskoj tvrtki koja se bavi zrakoplovstvom pune 23 godine te trenutačno zapošljavaju 27 uglavnom mladih ljudi. Jedina su tvrtka na području Hrvatske koja se bavi svim segmentima zrakoplovstva te jedina tvrtka u ovom dijelu Europe koja posjeduje certifikat za medicinski prijevoz pacijenta.

“Prijevoz pacijenata je stresan i naporan posao, ali činjenica da spašavamo živote i pomažemo ljudima motivira i tjera te dalje”, objašnjava Vlašić. Svoje usluge u 99 % slučajeva izvoze, a nada se kako će njihov rad biti prepoznat i podržan i u „vlastitom dvorištu.“

Nadalje, Zrinka smatra kako Slavonija ima puno toga za ponuditi, posebice u poljoprivredi, IT sektoru i kontinentalnom turizmu koji bilježi stalan rast te nudi svoje viđenje kako pomoći poduzetnicima i onima koji će to tek postati: „Trebalo bi mladim ljudima omogućiti da uz što manje troškove mogu pokrenuti svoja vlastita poduzeća. Drugo mislim da bi svim poduzetnicima trebalo smanjiti poreze koji nas guše u sklopu našeg poslovanja. A kao treće trebalo bi pružiti nekakve dodatne poticaje u obliku edukacija i mentorstva, jer mislim da je mladim ljudima bitno da im netko za početak ‘otvori vrata’ tržišta.“

Najveći problem Osijeka i Slavonije je dakako konstantan odlazak mladih i to većinom u inozemstvo „trbuhom za kruhom.“

Zrinka im poručuje da imaju malo više vjere i u sebe i u dragoga Boga kada traže posao, da budu strpljivi i motivirani te nam je dala i primjer svoga oca koji je iako bez pravih uvjeta uspio ostvariti svoj san i postati pilot: „Moj otac Miroslav od malena je htio postati pilot, pa i unatoč teškom i siromašnom djetinjstvu nikada nije odustajao od svog sna. Sam se školovao i izborio u vrijeme bivše države kada je to čak i teže nego danas, no ako nešto stvarno želiš onda ništa nije nemoguće i neostvarivo. Tu ljubav prema zrakoplovstvu je prenio i na moja dva brata, mamu i na mene i danas se svi zajedno bavimo tim poslom. U poslovnom sektoru posebni smo upravo jer smo obitelj. Držimo se zajedno i kad je najteže, čuvamo jedan drugome leđa i ono što je najvažnije radimo sa srcem,” zaključuje ova mlada i uspješna poslovna žena.

13918437_10153981653851713_92833742_o